onsdagen den 30:e juni 2010

Valpkurs dag 2

Måste bara få uttrycka min glädje över den här kursen! Så bra! Smart upplagd med träning först och teori i mitten så att hundarna får vila. Och så dålig den valpkursen var som jag och Nanna gick på...

Idag tränade vi först utomhus. Vi repeterade kontaktövningarna från igår och det blev ju lite annorlunda med tanke på störningar från förbipasserande och trafik. Därefter tränade vi mer på uppmärksamhets-ljudet. Leia skötte sig exemplariskt! -På bilden här till vänster sitter hon och söker ögonkontakt och väntar på sin köttbulle...

Sedan ställde vi oss i en stor ring. En i taget gick vi sedan sick-sack runt hundarna i ringen med hjälp av uppmärksamhetsljudet. På köpet fick vi träning i 'skvallring' - det vill säga att  hunden tittade på den hund som passerade, men satt kvar och sökte ögonkontakt med sin förare. Leia är så duktig! Hon följde mig fint i ringen och satt sedan och skvallrade för fullt! Fast hon gav också upp små uppfodrande skall emellanåt när hon tyckte det var dags för mera godis! (Då ignorerade jag henne, förstås.)

Utomhusträningen tog väl ungefär en timma. Efter det gick vi in för att dricka kaffe och titta på en film om hundspråk. Hundarna fick då också välbehövlig vila. Filmen (av Renée Sjöberg) var jättebra!  Jag har boken, men det var också bra att få se rörliga bilder. Efter filmen blev det tid över för valpsläpp och då fick vi massor av tillfällen att titta på hundspråk 'live'.

Den här lilla Bichon Frisée-tiken ville inte vara med och leka. Hon var inte rädd, men ganska ointresserad. Jag tror hon är för liten för att gå på kurs (9 veckor) - hon hade nog behövt  några veckor till i lugn och ro där hemma.
Här vänder hon bort ansiktet och talar om att hon faktiskt inte är på lekhumör, trots Lancashire heelerns uppvaktande försök.Och när den fina boxern släpps in i leken så ryggar hon till och med bakåt. Boxern intresserade sig mest för svarta Jonna, och de kom snabbt i gång med sin lek.

Den lilla Bichonen låg mest passiv och det som var allra intressantast att se var hur till och med de allra vildaste hundarna (den franska vattenhunden och den svarta labradoren) blev så försiktiga och varsamma när de hälsade på henne. Det blev förresten Leia också...

Örongodis

"Här händer ju inget kul. Vill du leka med mej, Leia?"

"Så klart jag vill!"


"Vad bra! För jag vill leka med dej! Alltid!"


"Jag biter väl dig i örat då, Nanna..."


"...för det är det roligaste jag vet!"


"Okej då, då släpar jag väl runt dig då som jag brukar... För det tycker jag är kul!"

tisdagen den 29:e juni 2010

Valpkurs med Leia

Valpkurs intensiv startade idag. Tre dagar i följd skall Leia och kompis Zelma gå på kurs tillsammans med andra hundar. Passet idag startade med kontaktövningar. Vi tvåbenta höll godis i munnen som hundarna fick ta för att lära dem att 'startknappen' sitter i ansiktet. Därefter visade vi godiset och höll sedan ut det en armlängd. Hunden fick belöningen efter att ha tittat i ögonen. Steg nummer 3 var att lägga godiset på golvet framför hunden och hålla bort hunden tills hon tittat i ögonen och fått ett 'varsågod'.

Det gick bättre än förväntat! Leia brukar ju slänga sig som ett lejon över matskålen, men nu kan vi träna ögonkontakt innan hon får maten.

Sedan tränade vi in ett uppmärksamhetsljud. Jag valde 'Tjii' - ni förstår väl precis hur det låter... ; ) Därefter gick vi slalombana med koner för att träna följsamhet - och när det behövdes påkallade vi uppmärksamhet med hjälp av just det ljudet.


Efter en film "kontakskontraktet" var det valpsläpp. Ett par, tre valpar fick leka med varandra medan de andra tittade på. Blev någon hund för intensiv lyftes han/hon bort. Det gick jättebra för Leia. Hon lekte med en Bichon Frisée, en fransk vattenhund, en toypudel och en boxer. Skönt att hon inte är rädd! Hon är lagom framåt och lagom undergiven.  -Ser fram emot i morgon!

Stackars Nanna

Jag tycker faktiskt synd om henne. Hon trånar och trånar och längtar ut. Sitter längst nere vid grinden där hon aldrig annars sitter och längtar efter en kavaljer. Hålet är väl igentäppt så hon kommer inte ut. Och hon har till och med tappat aptiten (hon har gått ner 0,6 kilo den senaste månaden och skall ner ytterligare 1-2 kilo, så på ett sätt är det faktiskt bra).

Med tanke på vår trafikerade väg så tackar jag gudarna för att hon klarade sina eskapader. Mimmi betedde sig aldrig så här, så det här är nytt för mig.  Hoppas det går över snart. Skall hon ha det så här två gånger om året så skulle man kanske överväga en sterilisering trots allt...

Och - hemska tanke! - tänk om Leia får det lika jobbigt..! Med lite otur blir det då fyra sådana här perioder per år...bingo!

måndagen den 28:e juni 2010

Kärlekskrank...?

Jag måste vara både dum och naiv. Trodde aldrig att Nanna skulle rymma... Men både igår och idag har  hon gett sig av - förmodligen på jakt efter en hormonstinn hanhund. När jag kom gående på cykelbanan såg jag en välbekant hund - som dock inte var särskilt glad över att se mig. Helst hade hon fortsatt sin vandring bort från oss. -Blir tikar så kärlekskranka vid höglöpet? Eller vad beror det här på?

Nätet runt tomten var nertrampat på ett ställe där häcken mot grannen är gles. -Att jag inte har sett detta! Jag både skäms och känner mig så dum... Hålet är nu lagat men jag är ändå inte helt lugn. Vill inte släppa henne utom synhåll så länge hon löper. Högre nät måste inskaffas å det snaraste!

Båda hundarna har fått sina vaccinationer idag och eftersom det är är rena rama värmeböljan här på västkusten så ligger de och vilar. -Skönt!

Och jag håller ett extra öga på Nanna och tröstar mig med ett citat som jag läste för ett litet tag sedan:

Att erkänna att man misstagit sig betyder bara att man är klokare idag än igår...

söndagen den 27:e juni 2010

Godnatt!

"Precis som Nanna så älskar jag att sova på ryggen..."


"...godnatt!"
/LeiaFrisk och inklickad!

Nu är nog Leia helt återställd. Gradvis har hon blivit piggare och piggare. Vet fortfarande inte exakt vad det var som var fel, men väljer att tro att det var avmaskningsmedlet.

Hon är en ganska lugn liten valp som gärna ligger i knät och gosar mellan varven. Samtidigt verkar hon mer självständig än vad Nanna var i den åldern. Visserligen följer hon mig i hälarna och letar efter mig när jag inte är hemma, men hon sticker också iväg på egna små egna äventyr på tomten och kan nog bli en potentiell rymmare... Vi får kanske titta över vårt stängsel..

Igår 'klickade jag in' Leia, så nu kan träningen börja! Det som är svårt när det gäller träningen, är att Nanna inte skall vara med. Det gäller därför att passa på när Nanna är på promenad med familjen. (Detsamma gäller de extra mål mat som Leia får.) Men när Leia väl har lärt sig grunderna kan Nanna också få vara med. Så var det när Mimmi levde - då var hon också med på ett hörn...lördagen den 26:e juni 2010

Nöff!

"Midsommaraftonen var både rolig och skön för oss fyrbenta. Stora P och lilla L är här och både Leia och jag tycker det är så kul! Stora p fyllde år - Grattis! Han och lilla L tog med mig på promenad, medan Leia vilade...eller åt...eller vad det nu var hon gjorde...


Visserligen gullar de kanske lite väl mycket med Leia, men det kan jag stå ut med...jag gullar lite extra med lilla E istället. Hon säger att jag är hennes nallebjörn...och kelgris..."


"Tack vare det så har jag fått en gris. En riktigt rolig gris som lilla E köpte till Leia och mig i Ullared. Grisen piper och är lagom stor för oss båda...samtidigt...fast mest är den nog min... "
"För övrigt kan jag berätta att jag är fotomodell igen, på cockerklubbens hemsida under fliken 'klubben'. Utan min gris."


Voff från Nannafredagen den 25:e juni 2010

Glad midsommar!

Leia vaknade halv sex i morse. Gick direkt till Nannas korg och kröp ner. Nanna pussade på henne och där låg de en stund och gosade. Jag blir så lycklig när jag ser dem..!

Efter en liten stund kom Nanna fram till mig och kramade mig 'godmorgon' precis som hon alltid gör.  Lilla hjärtat! Leia gick då till sovrumsdörren, satte sig ner och började sedan krafsa på dörren. Kissenödig...

Hon har piggnat till lite grand, men fortsätter att småskvätta utomhus. Kissar (eller åtminstone låtsas kissa) på säkert en 6-7 olika ställen. Vet inte om det är för att jag har berömt henne på fel sätt, eller om hon har en släng av urinvägsinfektion..? När hon kissar inomhus - vilket händer - blir det bara en rejäl pöl.

Igår kväll lekte hon en stund med sig själv medan Nanna var på promenad med lilla F. Man kan ha riktigt kul med ett par tomma plastkrukor:Snart kommer stora P och hans lilla L från Stockholm för att fira midsommar med oss! Det skall bli så kul! -Välkomna hit, säger Nanna från bästa utsiktsplatsen:


Och glad midsommar säger jag!

torsdagen den 24:e juni 2010

Sjukrapport

"Min lillasyster har fått sömnsjuka. Hon vill inte leka med mig, bara pussas. Medan hon var på djursjukhuset gick jag omkring och längtade efter henne - och jag blev så himla glad när hon kom hem igen! Jo, jag blev glad att se matte också, men gladast blev jag över Leia."


"Det bästa var att de inte hittade något fel på henne. Men de tror att det kan vara avmaskningsmedlet. Så nu får hon inte sista dosen. Och både hon och jag skall få våra sprutor på måndag, så tills dess hoppas de att hon blir pigg igen. Jag får vänta med att leka med henne - bara pussa på henne."


            
"Jag är väldigt glad i min lillasyster - hon är nog det bästa som har hänt mig! Matte säger att  jag är  den snällaste och omtänksammaste cockerflickan som finns...det är ju inte utan att man blir lite stolt..."


/Nanna

Är lillan sjuk?

Jag börjar bli orolig. Leia är sig inte lik. Sov fram till 4 i morse och efter att ha småskvätt på flera olika ställen somnade hon om, men gnydde från och till i sömnen. Jag fick väcka henne 8.30 (!).

Vi gick  ut och hämtade tidningen och hon la sig i gräset. Ingen ivrig kapplöpning tillbaka till köket och matskålen. Åt visserligen upp sin mat - men åt för en gång skull lugnt och 'normalt'. Sedan dess har hon mest sovit.

Hon har ingen feber, men brunsvart sekret ur öronen. Funderar på om det kan vara något med öronen eller urinvägsinfektion eftersom hon småskvätter på flera o lika ställen. Har fått en tid i eftermiddag på djursjukhuset... Känner mig som en hysterisk förstagångsmamma...

onsdagen den 23:e juni 2010

I natt gick det bra!

Det har det inte gjort alla nätter precis. Inte så att den lilla kissar inne, men hon har vaknat en till två gånger under natten och velat gå ut. Jag känner mig ungefär lika trött som jag gjorde när jag ammade på nätterna - har svårt att somna om när jag blir väckt.

Men i natt gick det bra! Leia var vaken hela kvällen för ovanlighetens skull (jag var borta några timmar och hon gick visst och letade...). När jag kom hem fick hon kvällsmat och sedan gick vi en liten kort promenad. Hon har börjat tycka om att promenera! Jag bär henne en hel del och låter henne gå valda delar. Särskilt gillar hon när vi går stigen bort mot hästhagen och hundarna får gå lösa. Hon följer Nanna och vänder sig om med jämna mellanrum för att kontrollera att jag hänger med.

Efter promenaden ville hon leka en stund i trägården och vid halv elva gick vi och la oss. Hon sov till strax före sex - då gick hon fram till sovrumsdörren och krafsade och ville ut. Duktiga Leia!

Dags därför att införa nya rutiner. Kvällarna behöver hon aktiveras lite så att hon är ordentligt trött inför natten. Inget sovande framför tv:n inte...

"Hi hi...jag ska visst få rutiner...tror matte, ja!"

tisdagen den 22:e juni 2010

...och svårigheterna då?

...för visst är inte allt en dans på rosor med en liten valp och en tvååring... Det svåraste är utan tvekan maten. Lilla Leia är ett fullkomligt matvrak. Sätter sig nedanför skåpet där maten förvaras och ylar - trots att det är timmar kvar till nästa mål. Att hon sedan skall ha 4 mål om dagen och Nanna 2, gör inte saken lättare. Det blir till att distrahera...och ignorera. Distrahera Nanna när Leia skall ha sina extramål och ignorera Leia när hon ylar i tid och otid. =)

Ett litet, litet hopp har grott i mig - tänk om hon fortfarande har mask i magen... Elaka maskar som äter upp hennes mat..? Eftersom  hon skall få sin 12-veckorsspruta på måndag har jag börjat avmaskning idag. Tre dagar i sträck skall hon få medlet och sedan får vi se om det gör någon skillnad...

Bortsett från maten så är hon en otroligt glad liten valp. Lekglad och sprallig...och busig. Jag som är så mån om min trädgård får finna mig i att en och annan blomma blir till leksaker - det låter ju så spännande bland pionerna också:

Vad är det mer för svårigheter då, undrar kanske vän av ordning? De tar vi en annan dag. Nu skall jag försöka smita upp på övervåningen och göra mig i ordning...hundarna sover nämligen och det gäller att tassa tyst...

måndagen den 21:e juni 2010

En sån överraskning!

"Vi trodde nästan inte det var sant... Matte gick ner till brevlådan idag och kom tillbaka med ett paket som var adresserat till oss! Och vi som inte ens har födelsedag... Det var de söta amrisarna Jesper och Assars snälla matte i Stockholm som skickade oss var sitt puffat gristryne! Vi har aldrig sett sådana trynen förut och det hade inte vår matte heller. Men vi kände på långt håll att de luktade SMASKENS! Vi dansade och ylade tills hon hade öppnat paketet och gett oss de smaskiga trynena..."
Superduper mycket TACK snälla Eva!!! Vi har aldrig någonsin ätit något så här gott!!!


Nanna & Leia

Puss på dej, lilla E!"Kanske är jag lite busig ibland...biter ganska hårt...men visst är jag vansinnigt gosig också..?"

/Leia

söndagen den 20:e juni 2010

Valpars språk

Idag fick Leia och Zelma leka en kort stund igen. De är för söta! Pratar massor med varandra och gnabbas. Eftersom Leia är ganska mycket mindre, så händer det att hon får det hett om öronen... Men då ligger hon stilla en stund och laddar och sedan kommer hon farandes igen som ett litet lejon...Hemma går det fortfarande jättebra när Nanna och Leia leker. I går när Leia tog ett riktigt tjuvgrepp om Nannas rumpa och bet till, fräste Nanna ifrån rejält. Leia pep till och slutade tvärt. Efter en halv minut gick Nanna fram till Leia och började slicka henne på nosen... Sötaste Nanna som är så snäll!

Världen är så stor, så stor, Leia, Leia liten...

...så stor faktiskt att det kan vara svårt att få tag på den rätta leksaken ur leksakskorgen...
Vad gör man då när man är en liten nyfiken och företagsam cockervalp? -Man försöker klättra upp i korgen!

lördagen den 19:e juni 2010

Det där med tan...

I min engelska bok 'Cocker spaniel' läser jag om hundars tanteckning. Tydligen har hundar med tanteckning ovanför ögonen sedan urminnes tider ansetts vara utrustade med extra ögon - en inneboende kraft att varsebli och förutse annalkande fara - och att varna sin ägare för kommande katastrofer...
Så lilla Leia: nu litar vi på dig!

fredagen den 18:e juni 2010

Idag har det varit annat ljud i skällan

Idag kom mamma hundvakten och Tango på besök. Tango nosade ivrigt på Leia som var nyfiken tillbaka. Nanna blev överlycklig först, men efter en stund hände något mycket märkvärdigt. Både Nanna och Tango var alldeles lugna idag. Inte mycket jagande alls. Istället låg de mest och vilade i gröngräset.
Leia lekte med Tango en liten stund och sedan somnade hon i skuggan vid lekstugan.


Tango verkade trött. Jag kände inte alls igen honom och funderade på om han har börjat bli gammal. Eller om hundattacken han utsattes för för en tid sedan har satt permanenta spår. (Kunde inte fråga min bror eftersom han har smitit iväg till New York för att gifta sig... )

Även Nanna betedde sig märkligt. Morrade och tjurade. Trots att Tango inte ens tittade på henne - han bara låg där och vilade sig. Först fattade jag ingenting. Nanna som brukar jaga Tango tills han stupar... Men nu ikväll ser jag att Nanna förmodligen har börjat löpa. Inte underligt då kanske att hon var tjurig..? Kan hundar få PMS?

torsdagen den 17:e juni 2010

Lekdag för Nanna ...och Leia

På min och Nannas morgonpromenad träffade vi cockerflickan Freja. Hon kom skuttandes och ville leka. Nanna tackade inte nej! Freja är hennes bästis och de leker väldigt bra tillsammans. Efter lunch var det dags för Nanna att få träffa lilla Zelma för första gången.

Jag och hundarna hade bestämt träff med M och Zelma på parkeringsplatsen som ligger ett par hundra meter från vår tomt. Vi började så pedagogiskt så med passivitetsträning och sedan fick hundarna hälsa och vi promenerade hem till oss. Zelma var rädd från början och hade svansen mellan benen, men det gick snabbt över. Nanna och Leia var båda glada och nosade ivrigt på henne.


När vi kom hem till oss släppte vi loss hundarna och de började genast leka. Nanna var lika försiktig med Zelma som hon är med Leia. Leia och Zelma däremot gnabbades på valpars vis och skällde på varandra i kör och däremellan sprang de rundor och jagade varandra. Alla tre hundarna hade väldigt kul! Och när besöket var slut så var också Leia alldeles slut. Sov som en stock. Och drömde förmodligen cockerdrömmar.

Är det pusskalas på gång, eller?

Vad tror du? Pussas de eller vad gör de?


Nja, pussas gör de visserligen ofta, men inte på bilderna här ovanför. Vad gör de då? Bildbeviset kommer här:

Att de kan dela på ett litet smalt tuggben utan att bråka, tyder väl på att de kommer bra överens, eller hur? (Och jag som trodde att tuggben skulle vara en källa till osämja och rivalitet...)

tisdagen den 15:e juni 2010

Semestern har börjat!

Äntligen är jag ledig och kan ägna mig helt åt hundarna. Lilla Leia är en nyfiken liten krabat och hon älskar att skutta runt och undersöka alla skrymslen och vrår.

Vi har ju många trappor på grund av tomtens nivåskillnader och trots att hon är för liten för att springa i trappor så är det något hon gärna gör. Vi har därför fått sätta upp kompostgaller som hinder, så att hon inte kan ta sig längst upp på tomten. Där uppe är det visserligen allra roligast att vara, men dit upp bär jag henne. Vill inte riskera några problem med höfterna.

Idag har jag klippt Leias klor och pälsen på tassarna. Hon protesterade inte ett enda dugg!Nanna har blivit badad idag och fått fästingdroppar. Jag blev tvungen att ta av henne fästinghalsbandet eftersom Leia gärna nafsar efter det när de leker. Så nu har båda hundarna fått droppar och jag bara hoppas att det inte blir allt för många fästingar i år. Halsbanden är ju mycket effektivare...

Nu återstår bara att kamma och trimma Nanna. Får se om det blir i morgon...eller i övermorgon...eller någon annan dag. Nu behöver jag inte jäkta...jag har en lååång semester framför mig!

Hi hi!

"Jag har lärt mig att rulla med tungan! Kolla in mitt roliga trick så får du se! - Är det nån mer som kan?"/Nanna

måndagen den 14:e juni 2010

Zelma!

Min bästaste väninna M föll som en fura för Nanna och det resulterade i att hon och hennes familj har köpt en cockervalp! Valpen heter Zelma och är 3 månader. I går åkte jag och Leia hem till henne så att valparna fick träffas för första gången.

Första mötet med Zelma:
I början var Zelma lite avvaktande, men efter ett tag kom hon igång ordentligt och ville leka. Leia som bara är 2 månader är mycket mindre - både lägre och smalare. Därför var det kanske inte så konstigt att det var Leia som blev trött fortast. Efter ett kort men intensivt lekpass somnade hon i mitt knä medan jag blev bjuden på kaffe och tårta.

Det är så kul att äntligen ha någon som bor i närheten att dela hundintresset med. M och jag skall gå på valplekis med hundarna i månadsskiftet juni/juli. Och det lär bli många cockerpromenader i fortsättningen och många lekstunder. Nästa gång vi ses skall även Nanna vara med.

lördagen den 12:e juni 2010

Tuffa Leia och tålmodiga Nanna

Den lilla har tuffat till sig och Nanna tycker livet är härligt! Så här gick det till i morse när 'systrarna' lekte:
 
(Oljudet som hörs i bakgrunden är dels bilarna som far förbi, och dessutom är det vinden. Det har blåst rejält idag!)
Nu har Leia bott hos oss i en vecka. Hon har acklimatiserat sig och vi har börjat få bra ögonkontakt. Dessutom har hon ökat i vikt och jag tycker det ser ut som om hon har vuxit på höjden. Ser lite grand ut som en tonåring med gängliga ben. =)

Men fortfarande är hon så liten att hon nästan försvinner bland blommor och blad. Och ibland tar hon genvägar under Nanna istället för att gå runt henne.


I morse var hon pigg och glad på vår mini-promenad. Hon till och med kissade - och blev rejält berömd för sitt stordåd.